DIY - Ny kjøkkenvegg!

Jeg tok meg selv i å sitte og se på kjøkkenveggen litt for lenge her om dagen. Det slo meg at smartpanelet over vasken var ufattelig stygt. Ettersom smartpanel ikke egner seg spesielt godt bak en vask, hadde den begynt å boble og skifte farge nederst ved lista. Den nye fargen som var på vei til å ta over, ville ifølge Jotuns alternative fargekart fått det fengende navnet "Svartmugg"...

Når slike ting setter seg på hjernen er det dessverre bare en ting å gjøre: Fikse veggen. Men hva skulle man finne på, da? Flis er jo altfor dyr for en nygifta lommebok, kjøkkenpanel er ditto. Personlig synes jeg ikke flis er så fantastisk vakkert heller. Mur, derimot. Pusset mur. DET ER TØFT, DET!

Så tenkte jeg litt. Skulle jeg liksom bare kjøpe murpuss og kline på, da? Nei, det tar jo aaaaltfor lang tid å surre med noe sånt, så hvordan skulle jeg få det til da, da? Etter litt roting rundt i hodet kom jeg på en reklameblekke som hadde lurt seg ned i postkassa for noen uker siden. Der var det tilbud på en gulvtype de kalte vinylstaver. Veldig allrighte saker som tåler det meste du kan finne på, inkludert vann. Og tenk på alle de forskjellige mønstrene du kan ha på noe sånt. De må jo ha noe som likner på mur.

Google var min venn, og FixBolig var svaret. Der hadde de vinylstaver med den perfekte finishen.Denne kaller de "Paciffic Weathered Stone". Jeg kaller det pussa mur. 

 

For å få det opp på veggen trengs det ikke så mye oppfinnsomhet. Mål opp, sag til og plasser det på veggen. De bygger bare 5mm ut, så det er også mulig å montere dem utenpå eksisterende vegg. Vinylstavene har også et enkelt klikksystem som gjør det ekstra enkelt å sette dem sammen.  Jeg har valgt å ikke bruke lim på baksiden av platene i tilfelle jeg skulle gå lei og ville ha noe nytt, så jeg gikk for å sette dem i spenn mellom benken og overskapene i stedet. Det er ikke noe problem å bruke lim dersom du ikke kan sette dem i spenn, men velg et lim som tørker fort!  

Om du bruker lim eller ikke; legg ALLTID en silikonfuge nederst slik at vann ikke sniker seg under platene og inn i veggen bak. 

Her følger en liten rekke med bilder fra start til slutt. Til sammen gikk det rundt tre timer fra jeg begynte å rive ned smartpanelet til frua hadde dandert til noen saker så benken så bra ut. Tips til forrige eier av leiligheten: Når du bruker Tec7 for å feste lista, trenger du ikke å skru den fast med billige skruer i tillegg. De brekker nemlig tvers av, slik at det tar irriterende mye tid for meg å fikse opp i din dumskap. 
 


Denne sto selvfølgelig i veien. Flytt ALDRI på slike kontakter selv! Det har du ikke lov til. En elektriker er å foretrekke. Dette gir selvfølgelig et påslag i prisen, men det tar jeg ikke med her, da ikke alle har slike kontakter på bakveggen. Har du ikke råd til elektriker er det selvfølgelig mulig å skjære vinylen til slik at du kan montere rundt stikket. 


Smartpanelet endelig borte. Heldigvis var platene bak panelet strøkne og bar ikke tegn til fuktskader. 


Vinylen over halvveis på. Jeg irriterer meg grenseløst over den stygge skjøten midt bak vasken, men fordi overskapet var to millimeter lavere på midten enn i hver ende, var det ikke så enkelt å få det strøkent. Likevel ikke noe krise i det store og det hele. 

Kutte, kutte, sage, sage. Siste plata! 


Det ferdige resultatet minus fuge nederst. Orket ikke å gjøre på kvelden, så det ble tatt dagen etter. 


Andre siden. 

Tips: Bruk maskeringstape og legg på både over- og underside av der du vil fugen skal være, legg en mest mulig sammenhengende og passe tykk stripe med fuge inn mot kanten. Bruk en våt finger (vann og Zalo) til å forme fugen og å fjerne overflødig fuge. 

Ekstratips: Legg noen kroner i maskeringstape. Det sparer deg for mange stygge ord når den skal av igjen. 

 

Alt i alt ble jeg og (ikke minst) fruen ekstremt fornøyde med resultatet. Ny vegg til kjøkkenbenken for under 700 kroner er ikke gærnt. 

 

- HAN

18 kommentarer

Yazhi.blogg.no

24.08.2015 kl.20:26

Det her var et superkjekt innlegg for meg som skal til med samme sak selv de nærmeste dagene! Tusentakk for det ;)

alexandraiz

24.08.2015 kl.21:07

Hei! Så fin og inspirerende blogg du har!

Ha en fin kveld videre.

Klem

Malene

24.08.2015 kl.21:12

kjempe fin blogg du har :)

Koselig om du sjekker ut bloggen min og hvis du vil legge igjen en liten kommentar :)

hanoghun

24.08.2015 kl.21:38

Malene: Tusen takk. Vi skal sjekke den ut :)

hanoghun

24.08.2015 kl.21:38

alexandraiz: Tusen takk. Ha en knall kveld uten for mye tordenvær.

hanoghun

24.08.2015 kl.21:39

Yazhi: Så bra! Alltid gøy å treffe folk som bruker tips og råd vi gir :) Lykke til med prosjektet :)

Rikke95

24.08.2015 kl.22:49

Stilig! :-)

hanoghun

24.08.2015 kl.22:50

Rikke95: Tusen takk :)

Hanne

25.08.2015 kl.03:02

Det ble skikkelig fint! Skal pusse opp kjøkken, og ønsket meg egentlig mdf-plater bak der.. Nå skal jeg revurdere det :D

hanoghun

25.08.2015 kl.19:55

Hanne: Tusen takk :-) Liker veldig godt alle mulighetene man kan få med Vinyl. Veldig enkelt, veldig fint, og veldig billig :-)

AnnaMyklebust

25.08.2015 kl.21:08

guu så fint det ble! gleder meg til jeg skal pusse opp kjøkkenet! :D

hanoghun

25.08.2015 kl.21:30

AnnaMyklebust: Tusen takk :-) det skjønner vi. Lykke til med oppussingen :-)

spisogspar

25.08.2015 kl.21:39

Så flott det ble! Liker stilen :)

hanoghun

25.08.2015 kl.21:46

spisogspar: Tusen takk :-)

Jeanette

25.08.2015 kl.22:07

Stilig! Bra blogg og artige bilder! Flinke dere har vært:) blir glad hvis du vil følge meg også:) ha en god kveld:)

hanoghun

25.08.2015 kl.22:13

Tusen takk :-) Vi følger :-)

Mathilde C. Bjørnseth

07.09.2015 kl.22:31

Så fint det ble!

hanoghun

08.09.2015 kl.10:29

Mathilde C. Bjørnseth: Tusen takk :-)

Skriv en ny kommentar

hanoghun

hanoghun

30, Re

En blogg om DIY-prosjekter og mye mer av Han og Hun.

Kategorier

Arkiv

hits