Fantastiske New York!

I påska var vi på bryllupsreise i New York, og det var helt fantastisk. Her vil vi gjerne dele noen av våre New York-perler med dere. 

SONY DSC
 

 

TRANSPORT

1

Subway!

Undergrunnen i New York er den mest effektive måten å komme seg rundt i byen på. Den går også over til Brooklyn hvis du ønsker å se denne delen av NY også (og det burde du). For rundt 30 dollar får du en hel uke, og det er ikke gæli! 

2

Über!

Vi brukte Über ut til flyplassen siste dag, men hadde vi vært klare over at det var SÅ enkelt, billig og greit, hadde vi nok benyttet oss av det oftere enn vi gjorde. 

3

Føttene! 

I gjennomsnitt beveget vi oss 15 km daglig på Manhattan bare ved hjelp av apostlenes hester, og det er her du virkelig får se byen. Plutselig legger man merke til alle de små kjellerbutikkene, gatekafeene eller bare husene og gatene du ikke ville kommet til ellers. 

SONY DSC

 

Fotveis over Brooklyn Bridge. Sjekk snøen, a! 

MAT 

Hun har Cøliaki, noe vi trodde skulle gå ganske greit i New York. Så feil kan man ta. Selv ikke McDonalds eller BurgerKing har glutenfrie alternativer til sine menyer, noe vi er blitt vandt med i Norge. Derfor ble ikke første dagen det helt store matmessig da Hun stort sett levde på Salat og Han levde på philly cheese steak sandwich fra 7 eleven. Det skal legges til at dette var heeeelt greit for Han. Vi brukte mye tid på internett på hotellet og fant frem til mange steder vi til slutt kunne spise. Her vil du få de vi absolutt kan anbefale med gode glutenfrie alternativer.

BARE BURGER

Adresse: 535 LaGuardia Pl

Whoohoo, for ei burger-sjappe! Her var det bare å velge og vrake i kjøtt (bison, villsvin, okse, kalkun m.m), poteter (velg macho fries!) og annet tilbehør. For ikke å snakke om størrelsen på ØLEN! Senza Gluten

 206 Sullivan St

En virkelig liten fortausrestaurant der den ligger. Stemningen er kjempehyggelig og betjeningen likeså. Alt på menyen er selvfølgelig glutenfritt. Kanskje et av de litt dyrere alternativene. 

 

Bloom's Deli

350 Lexington Ave​

Lyst på Amerikansk frokost? French toast, Lumberjack pancakes og mere til. Her er det burgere og bacon så langt du kan se i ekte diner-stil. Denne passer også perfekt til lunch.Prisene er meget hyggelige. 

Bloom's ligger perfekt plassert hvis du vil starte dagen midt på Manhattan. Gangavstand til Central Park, Chrysler Building, Empire State building, og Grand Central Station. 

 

Katz's Delicatessen

Har du sett "When Harry Met Sally". Du vet den scenen der Meg Ryan later som hun får en.. en... eeeh... hodebunnsmassasje? Den er spilt inn her! 

Trenger du en grunn til, sa du? Sjekk ut "Man vs. Food - New York" på Youtube. 

 

Eataly

200 Fifth Avenue​

Hellige italiener, for en vannvittig butikk. Da vi var der var det også en "pop up rooftop-restaurant" på taket. Her kan du kjøpe deg grønn på kokebøker og alt annet innen mat. Eataly ligger tvers overfor NYCs kuleste bygg, Flatiron Building.  Bare ta turen. Vi lover. Ta turen... 

SONY DSC

Det finnes mat på hvert eneste, lille hjørne i denne fantastiske byen. Dette er kun noen av våre favoritter. 

SEE THE SIGHTS 

ROCKEFELLER CENTER

Her har du virkelig en hel dag i New York. Bruk bygningen som sentrum for hele dagen. I gatene rundt bygningen vil du finne fantastisk shopping, blant annet klesbutikken Uniqlo. I kjelleren på butikken finner du noen heftig kule t-skjorter med tøffe motiv.  Denne butikken kjører visstnok ofte tilbud på disse t-skjortene, i motsetning til den på Broadway...  

Ellers ligger Radio City Music Hall rett på andre siden av gata. Her kan du virkelig få med deg et skikkelig musikkshow hvis du er heldig og datoene stemmer. 

Matmessig ligger Rockefeller Center kun noen få kvartaler bortenfor Hell's Kitchen. Ta deg en tur for å oppleve de mange restaurantene til dagens måltider. Hell's kitchen har også en ganske høy tetthet av skuespillere, så litt kjendis-safari kan absolutt lønne seg.  

Når skumringen nærmer seg har du selvfølgelig sikret deg billetter til Top of the Rock. Her må du bestille dag og tidspunkt på forhånd. Sørg for å vite når solnedgang er, og bestill til ca. 30 min før dette. Da får du se New York i dagslys, skumring og i mørke. Et realt Kinderegg, der altså. Vi valgte også Top of the Rock i stedet for Empire State Building. Dette fordi vi fikk se Empire State Building i stedet for å stå på den, vi hadde bedre utsikt over Central Park og nordover på Manhattan, og ikke minst: Top of the Rock tilbyr utsikt over New York her uten hindringer. Helt på toppen har du verken glass eller gitter foran øynene dine. Se og nyt! 

SONY DSC

Fra Top of the Rock. Nærmest er Empire State Building. Lenger bak og litt til høyre ligger nye Freedom Tower som ble bygget etter 11. september. De små lysene på himmelen er fly som venter på å lande på en av de mange flyplassene rundt NYC. 

 

FLATIRON BUILDING

Fordi det er New Yorks kuleste bygning. SJEKK DEN UT, DA! Den er trekanta, liksom! 

 

GREENWICH VILLAGE 

Dette stedet er jo der folka i Friends bodde, så da skjønner du jo selvfølgelig at hit må du. The Village er virkelig et del av New York man må besøke. Gå gatelangs og nyt roen som umiddelbart treffer deg i det du krysser inn i The Village. Kos deg på en fortausrestaurant med en kaffe, bagel, sandwich, eller noe annet du finner på din gåtur. Bluestone Lane på 30 Carmine Street er deffinitivt en av disse. Bestill en Avocado Mash-sandwich og bli overrasket. 

 

Her finner du også fantastiske Magnolia Bakery. Du vet, det som er kjent fra Sex og singelliv. Originalen ligger i The Village. Eta på! 

SONY DSC

Friends, liksom! 

 

CENTRAL PARK

Trodde du parker var kjedelige? ÅhåhåneeeeeeiDU!

Her finner du gatekunstnere så gode at de hadde fått sitt eget galleri, scene eller kontrakt for lenge siden hvis de hadde holdt til i Norge, eller kanskje du besøker Central Park Zoo. Verdens hyggeligste, lille dyrepark. Med bjørner, leoparder og pingviner er det mer enn nok å se på. Prøv å få med dere matingen av sjøløvene. Priceless! 

Spis lunch på Tavern on the Green. En fantastisk restaurant helt nede i hjørnet. 

Her er det mange filmlokasjoner å se. Ikke minst robåtene på innsjøen midt i parken. Dette var verdt turen alene. Fryktelig romlemantisk for oss, der altså. 

Central Park er rett og slett en hel dag i New York, om ikke mere. Med sin enorme størrelse har du mer enn nok å finne på. Besøk statuen av H.C. Andersen, eller kanskje av Balto 

Sist, men ikke minst. Du må besøke Strawberry Fields, John Lennons foretrukne sted i New York. Dette er virkelig et magisk sted hvor gatemusikantene har opprettet en skiftordning for hvem som skal spille når. Selvfølgelig går det i 100% Lennon og Beatles. Respekten, freden og stillheten man opplever bare et steinkast fra dagens rushtrafikk er slående. Skulle bare sitte i fem minutter, vi. Ble en time. 

 

Andre steder? 

Åjaaada! Det finner mer enn nok steder man bør besøke og oppleve i New York. Som tidligere skrevet bør du gå over Brooklyn Bridge. Og i samme slengen nyte en is nede ved elvefronten når du er kommet over. Minneplassen for angrepene den 11. september 2001 er også et must. Husk at dette er et sted det lønner seg å opptre respektfullt. Disse to ligger ganske nær hverandre og bør tas samme dag. 

En annen park du absolutt bør besøke er The High Line. En park som er bygget opp på New Yorks gamle frakttogskinner. Begynn nederst og gå oppover Manhattan. Hopp av ved Chelsea Market og få med deg mathallen i Oslo på steroider.

Så var det det store spørsmålet til slutt. Skal man bruke tid på frihetsgudinnen, eller ei. Vi bestemte oss for å inngå et kompromiss og gjøre noe halvveis. Hvis man ikke vil bruke for mye til på å se frihetsgudinnen helt innpå, kan man nemlig ta båten forbi, nemlig Staten Island Ferry. Den er til og med gratis! Hurra, der altså. Vær obs på at du vil møte mennesker på utsiden av fergeterminalen som vil påstå at ferga går flere kilometer utenfor slik at statuen kun blir en liten flekk. Dette stemmer IKKE, og de sier det kun for å selge deg plass på en turistbåt til mangfoldig flere dollar enn gratis. Båten går rett forbi statuen og du får en knallutsikt. 

SONY DSC

Helt greit, dette. 

Har du tid, så ta turen over til Brooklyn. På lørdager kan du få gratis omvisning på Brooklyn Brewery. Samtidig får du sett fantastiske Williamsburg, en retroelskers mekka. Her våkner ikke byen før lenge etter 10.00. I tillegg får du en fantastisk shoppingopplevelse hos flere uavhengige butikker samt en rå utsikt mot Manhattan. Bruker du hele dagen i Brooklyn kan du ta t-banen helt over til andre siden og samtidig oppleve Coney Island

Og selvfølgene: Manhattan, Broadway, Times Square og Fift Avenue. Selvfølgelig må man få med seg disse. 

Shoppadoodledoo!

Jupp. Shopping er jo et lite must i New York. 

Han (som skriver dette) hadde bestemt seg for at 8 dollar pr. plagg var mer enn nok for seg selv. Ikke for Hun, altså. Hun bestemmer over seg selv. 

Vi var innom alle de store butikkene, som Century21, Forever21, Gap og flere, men de som overrasket oss mest var H&M på Times Square hvor de blant annet hadde en svær vegg med sterkt reduserte varer. Han kjøpte ca. 15 plagg her til under 5 dollar pr. plagg. Uniqlo rett bortenfor Rockefeller Center var et annet scoop. OMG Jeans på Broadway var en skikkelig høydare! Her hadde de de offisielle New York-genserne og t-skjortene til knallpriser. I tillegg var det også gode priser på Levi's etc. 

Skulle du ha sminka deg litt? Da er Sephora stedet å besøke. Denne butikken finner du overalt på Manhattan. 

Ute etter de virkelig store kuppene? Da er LotLess stedet for deg. Rabattbutikk på steroider! Ikke kjøp småelektronikk, sminke eller sokker noen steder før du har sjekket dette stedet. De har også merkevarene. Noe vi fikk kjenne på da vi fant leppepomaden vi akkurat ga 8 dollar for til under halv pris på LotLess. 

For det du alltid glemmer på tur. Det være seg tannkrem, foundation, smertestillende etc. så har du Duane Reed farmacy. Her kan du kjøpe ALT du trenger på hotellet, og i New York finnes det en på hvert gatehjørne, gjerne åpne 24 timer. Øl? Snacks? Mobillader? Omformer? Brus? Paracetamol? Ibux? Nesespray? Kattemat? Slapp av. Duane fikser, han!

 

PRAKTISK

I New York er det alltid noen ting som er greie å ha i bakhodet. Disse kommer nå som perler på en snor. 

 

  • Det koster penger å ta bilde med noen av figurene på Times Square. Du kan prøve å stikke av, men da har du ett stykk sinna Langbein på nakken. 

 

  • Hvis noen prøver å gi deg en CD, ikke ta imot. De kan godt si at den er gratis helt til den ikke er det lenger. Bare si nei takk og gå pent videre. 

 

  • Lurer du på hvor noe er? Spør en politimann/dame. Fryktelig hyggelige folk som gjerne tar et bilde og slår av en prat. 

 

  • Last ned TripAdvisor på mobilen din. Der inne kan du videre laste ned New York by og gjøre den offline. På den måten har du nå et kart på mobilen din til enhver tid. I tillegg ligger de fleste steder av interesse der slik at det bare er å trykke og følge pila. 

 

  • De fleste steder tar kort og det koster penger å ta ut i minibank. Likevel følte vi at dette var det enkleste å gjøre. 

 

  • Hold deg unna uopplyste gater på kvelden, så går alt kjempebra. 

 

 

Sånn! Kos deg/dere værre på tur. Gå dere litt ville i byen, og nyt verdens beste sted. 

 

- Han og Hun

SONY DSC

 

 


 

 

 

 

 

2 kommentarer

Tea Olivia

05.10.2016 kl.21:28

Åh så hyggelig! Har vært i USA selv men aldri NYC! Drømmer om det!!

Lilli

05.10.2016 kl.21:38

Så herlig (:

Skriv en ny kommentar

hanoghun

hanoghun

31, Re

En blogg om DIY-prosjekter og mye mer av Han og Hun.

Kategorier

Arkiv

hits